Semnal de alarmă!
Virusul rujeolic (genul Morbilivirus, familia Paramyxoviridae) circulă ca și înainte de starea de urgență înregistrându-se zilnic cazuri semnificative de rujeolă.
Declarată în 2016, epidemia de rujeolă din România nu a fost închisă nici până azi!
Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) informează că în perioada 27.04.2020 – 01.05.2020 în România au fost raportate încă 119 cazuri nou confirmate in 7 judete: https://www.cnscbt.ro/…/1703-situatia-rujeolei-in-roma…/file
Chiar dacă atenția întregii lumi este captată de pandemia globală cauzată de noul coronavirus, vaccinarea contra rujeolei continuă și în timpul pandemiei și nu trebuie neglijată!
La fel ca în cazul COVID-19, nu există niciun tratament specific pentru rujeola, dar cu ajutorul vaccinului (ROR) disponibil, rujeola poate fi prevenită.
Rujeola poate pune viata in pericol, mai ales că prezintă un risc ridicat de apariție a complicatiilor.
Principalul factor de risc este lipsa vaccinării.
Ținând cont de recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii adoptate în ultima parte a lunii martie 2020, CNSCBT a elaborat un document către Direcțiile de Sănătate Publică și către medicii de familie care subliniază că Programul Național de Vaccinare din România continuă „cu respectarea măsurilor de răspuns în contextul epidemiologic actual”.
Important!

  • Programarea la vaccinare de către medicii de familie se realizează astfel încât să evite aglomerația la cabinet;
  • Medicii de familie informează părinții/familiile ce măsuri de igienă trebuie să respecte;
  • Medicii vaccinatori vor purta echipamente de protecție pe perioada vaccinării.

Dacă s-ar întrerupe Programul Naţional de Vaccinare (PNV), pericolului creat de pandemia de COVID-19 i s-ar putea adăuga un altul cauzat de epidemii cu alte boli prevenibile prin vaccinare.
Rujeola fiind o maladie extrem de contagioasă, riscul declanșării unei epidemii crește cu fiecare doză de vaccin neadministrată.
Vaccinul antirujeolic există! Nu trebuie să stăm închiși așteptând apariția lui. În acest context, fiecare doză de vaccin administrat la timp poate, chiar și indirect, salva vieți!
Vaccinarea este o responsabilitate a întregii comunități!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *